ELT-Global Education

Think Education, Act Global!

Tinerii și Internetul – de la oportunități și tentații virtuale la pericole reale

Formator: Theodora Ene, lector universitar doctor
Locatie: Bucuresti, Str. Prof. Dr. Ion Athanasiu nr. 8, sector 5
Data: 04/16/2016 1:30pm
Descriere:
Cursul se adresează tuturor profesioniștilor care în viața lor de fiecare zi interacționează cu copiii atât în cadrul formal cât și informal dar și părinților. Fie că este vorba de proprii copii sau de copiii cu care lucrează în mod obișnuit, părintele sau cadrul didactic, psihologul, asistentul social își dorește ca aceștia să aibă o copilărie lipsită de griji, fie ele de natură materială sau financiară, și protejată de pericolele  exploatării de orice fel.
Avansul tehnologic în ceea ce privește tehnologica informațională și comunicațională a contribuit la îmbunătățirea și înlesnirea procesului de educație desfășurat în învățământul preuniversitar cât și universitar. În prezent, este acceptat ca fiind un lucru obișnuit suportul oferit de aceasta în accesarea de resurse online, proiectarea orelor de clasă, elaborarea materialelor de lucru, realizarea de prezentări.
Pe de altă parte, navigarea pe Internet oferă posibilitatea tuturor de a comunica cu orice persoană, de oriunde și oricând dacă acestea găsesc subiecte de interes comun. In timp, comunicarea electronică a evoluat de la utilizarea poștei electronice până la distribuirea de mesaje instant pe rețele de socializare și realizarea de apeluri video.
În ciuda beneficiilor puse la dispoziție de toate aceste instrumente comunicare, pot, pe de altă parte, să reprezinte adevărate pericole pentru copii și tineri. Aceștia pot fi expuși online unor relații online care se pot dovedi periculoase nu doar în mediul virtual cât și în realitatea de fiecare zi.
Având în vedere că în continuu se înregistrează progrese în domeniul IT și în dezvoltarea Internetului,  cursul își propune să prezinte tipurile de pericole cu care se poate confrunta orice copil, orice adolescent, tânăr dornic să discute cu alte persoane via online. Totodată, prezintă modalități de intervenție pentru a limita expunerea copiilor la pericolele aduse de comunicarea online.
Obiectiv:
 • Cunoașterea  formelor de abuz asupra copilului
 • Înțelegerea impactului abuzului asupra copilului
 • Familiarizarea cu modalitățile de vulnerabilizare a copiilor online
 • Identificarea mijloacelor de creare a unor medii sigure
 • Diseminarea cunoștințelor acumulate la locul de muncă în vederea prevenirii exploatării copiilor.
Tematică dezbătută la curs:
 • Trecere în revistă a formelor de abuz și impactului acestuia asupra copilului
 • Beneficiile utilizării Internetului în educație
 • Familiarizarea cu tipurile de riscuri online la care sunt expuși copiii: sexting, grooming, furt de identitate, expunere la conținut ilegal/dăunător, cyberbulling, etc.
 • Modalități de asigurare a siguranței online pentru copii și tineri
Competențe însușite de cadrul didactic, în urma parcurgerii acestui curs:
 • Aprofundarea abilităților de comunicare în scris
 • Aprofundarea competențelor digitale
 • Managementul clasei
 • Transversale privind dezvoltarea personală și profesională
Durată: 3 ore
Data: 16 aprilie 2016, intre orele 13.30 – 16.30
Locatie: Bucuresti, str. Prof Dr. Ion Athanasiu nr. 8, sector 5, la sediul Centrului educational Global Education
Pret: 125 lei

Oferte speciale:

85 lei/ participant – pentru inscrierile pana miercuri, 6 aprilie 2016.
65 lei/ participant – pentru inscrierea grupurilor de minim 4 persoane din cadrul aceleiasi institutii

90 lei/ participant – pentru inscrierea la ambele cursuri sustinute de Theodora Ene

Formator: Theodora Ene – licenţiată în asistenţă socială, lector universitar doctor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Este directorul Centrului de Cercetare şi Inovaţie în Servicii Sociale (CCISS), organizat în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti si membru al Comisiei de Avizare si Atestare a Colegiului National al Asistentilor Sociali.

Predă Managementul Proiectului de Asistență Socială, Introducere în Managementul Resurselor Umane;  Managementul voluntariatului și responsabilitate socială corporatistă, Inițiative private în asistență socială, Managementul și evaluarea programelor sociale, Laborator Coaching & Mentoring.

Este autor şi coautor de studii, cercetări şi prezentări la conferinţe internaţionale pe teme legate justiţie penală, probaţiune, formare profesională, resurse umane etc.  A participat în calitate de expert în diferite proiecte naţionale şi internaţionale pe teme legate de domeniul probaţiunii, justiţiei penale, servicii sociale şi organizarea sectorului neguvernamental.  A publicat: Website-ul corporatist – instrument de promovare a culturii organizaționale (2013),  The Romanian Police: an Achievement in Democracy (coautor, 2010), Romanian Child Welfare Reform: Perspectives from the Field (coautor, 2002). A realizat traduceri de specialitate:  Malcolm Payne – Teoria modernă a asistenței sociale (2011) R. Bohm & K. Haley – Justiţia Penală – o viziune asupra modelului american (2002), etc.
Participant în calitate de expert în mai multe proiecte POSDRU și ca membru de echipă într-o serie de proiecte de cercetare naționale și internaționale. Participant în calitate de autor și co-autor de lucrări științifice la conferințe naționale și internaționale.

Acceseaza videoclipul de la lansarea cartii Web site-ul corporatist – instrument de promovare a culturii organizaționale, autor Theodora Ene, din cadrul Salonului International de Carte Stiintifica si Didactica, Chisinau, Biblioteca Stiintifica Centrala